10 geboden Houben de Vries

De 10 Geboden van de Combinatie Houben – de Vries

1 Goede duiven met veel natuurlijke weerstand, die weinig medicijnen nodig hebben. Die niet gezond blijven moeten geruimd worden, het is al moeilijk genoeg om prijzen te behalen met gezonde duiven. Kweek alleen uit de beste duiven.

2 Goede voeding: granen met kiemkracht, veel variatie in de mengeling, en zeker geen stof. De stelregel bij het voeren, licht maar genoeg. Ook gritt en verse groente gesneden staat hoog aangeschreven.

3 Een goed hok is een droog hok dat goed verlucht is zonder tocht. Op een goed hok mag je geen duiven ruiken. Bijna alle hokken zijn goed in volle zomer, ze bewijzen pas hun echte kwaliteit aan het begin en het einde van het seizoen. Zorg voor niet teveel duiven op een hok.

4 Een strenge selectie is de perfecte leidraad van een succeskolonie! Het kaf moet met strenge hand van het koren gescheiden worden, anders blijft het mooie liedje niet lang duren. Hou het mes scherp, selecteer het gehele jaar!

5 Regelmaat is zeker van belang en niet ouderwets. Trainen doen de duiven bij ons meestal uit zichzelf, of met behulp van een vlag. De ervaring leerde dat als die trainingen klokvast gebeuren, der meer vlieg lust is.

6 Veelvuldig opleren, voor hun eerste wedstrijd zijn de jongen minstens 15 keer gelapt, het liefst vanuit alle richtingen.  Zo leren ze snel starten, want daar worden vaak de prijzen al verdeeld.

7 Duiven motiveren. De weduwnaars starten op klassiek weduwschap. De jongen speelt men op de schuifdeur, hier worden gezellige hoekjes gecreëerd, of wordt jaloezie opgewekt.

8 Een goeie duif is evenwichtig in de hand, heeft een zachte pluim, heeft een kop en ogen met uitstraling en natuurlijk een goede vleugel. Wie dat niet heeft wordt waarschijnlijk geen goede duif, maar het geheel is belangrijker dan elk onderdeel afzonderlijk.

9 De melker moet ogen in zijn kop hebben op zijn hok! Het voorzien van, en voorbereid zijn op mogelijke gebeurtenissen. Men moet het hele jaar alert blijven.

10 Natuurlijke weerstand iedereen praat erover, maar niemand gelooft er blijkbaar echt in. Ik ben helemaal niet tegen geneesmiddelen maar wel tegen het onnodig en onoordeelkundig gebruik van medicamenten. Vertrouw je het niet raadpleeg een goede duivendokter.