04-januari-2017   Nieuw jaar, en een nieuw seizoen!

Voor iedereen nog een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen!

Met een nieuwjaar is er ook een nieuw sportseizoen met onze duiven. Er zijn al liefhebbers die al met kweken zijn begonnen in het oude jaar. Hier zijn we er nog niet aan begonnen. We benutten de de wintermaanden voor het schoonmaken van alle afdelingen, en eventueel dingen te veranderen als het nodig is. Zo hebben wij bijna op alle afdelingen alles gepoetst, ontsmet en gestoftzuigd. Enkel de jonge afdeling moet nog onder handen genomen worden. Dit komt omdat hier tot 31 december de oude weduwnaars en de nieuwe lichting jaarlingen op zaten. Het is voor ons ook gemakkelijk, omdat ze vanuit daar meteen ´s morgens de ren in kunnen tot ´s avonds.

Inmiddels zitten ze nu wel op hun nieuwe afdeling, en hebben ze al bijna allemaal een vast hok. Ook vanaf 2 januari zijn we gestart met bijlichten. Wij doen dit altijd in de ochtend van 6:00 tot 9:00 uur. We lichten zolang bij tot alle duiven gelegd hebben en dan gaat het uit. Het is hier de bedoeling om 12 januari te koppelen. We koppelen dan alle duiven. De eieren van de kweekduiven worden verstoken onder weduwnaars. Van enkele weduwnaars kweken we dit jaar ook een koppel jongen. Deze zullen dan ook een andere duivin krijgen, en in het speelseizoen krijgen ze weer hun vaste partner terug. Zo hebben we in korte tijd een mooie bende jonge duiven.

We zijn in november en half december bij de man met de witte jas geweest. De duiven (van alle afdelingen) zijn 2x grondig onderzocht, een volledig onderzoek met de op kweek gezette mest. Deze zijn 2x volledig goed gekeurd, d.w.z. dat ze kerngezond zijn, zonder deze te kuren voor paratyfus of wat dan ook. Ook voor tricho is hier niet meer gekuurd vanaf 2009. Hier word streng geselecteerd op kern gezonde duiven, zwakke broeders moeten het veld verlaten. Dat is een van de regels op mijn hok. Want de start van ieder nieuw seizoen begint vanuit de kweek met kerngezonde duiven, en die er klaar voor zijn. Ook wij koppelen onze duiven voor, meestal een dag of 4 van te voren. Zo kunnen we zien of het allemaal goed zal verlopen, of dat we nog wisselen van partner.