25-januari-2017   Start kweekseizoen

Na wat voorbereiding hebben wij al onze duiven gekoppeld op 12 januari. Het zag er op het eerste oog heel goed uit. Alleen de dag erna was er een vast koppel bij, die niet zo lief voor elkaar waren geweest. Heb dit koppel alleen gezet op een aparte afdeling, en na 3 dagen waren ze dan toch gelukkig samen.

Verder was er nog een "2 jarige doffer" die zijn "eigen" en geen enkele andere duivin wou in zijn bak. Het lukte ook niet op een aparte afdeling, hij vloog steeds tegen de deur aan om in zijn eigen bak te zitten. Na wat afwisseling met wat duivinnen, halfbak in zijn eigen bak is het na 4 dagen dan toch gelukt om hem gepaard te krijgen met zijn eigen duivin. Het is soms onbegrijpelijk, ze hadden namelijk de hele zomer en herfst uitgevlogen en konden elkaar niet missen. Het is dan toch goed gekomen.

Bij de jaarlingen was het buiten gewoon super verlopen, zonder problemen. Zelfs een hele late doffer die half september speenklaar was. Deze heeft zich meteen een bak gepakt en er niemand meer in gelaten. Hij was ook zo gepaard en was bij de eerste duiven die een ei in de nestschotel hebben liggen.

Op 13 dagen vanaf de koppeling heeft 90% van alle duiven al gelegd. En dat "zonder" vloerverwarming aan of wat dan ook, het is namelijk nogal koud met vorst de laatste week. Als we op 15 dagen alles op eieren hebben is het heel goed verlopen. En ben ik daarover dik tevreden. De achter blijvers met leggen zijn voornamelijk de oude kweekduivinnen met leeftijden van 12 jaar, en 2 van 11 jaar. Verder is het de bedoeling als ze 5 dagen broeden, de eieren te versteken en de kwekers opnieuw te laten komen op eieren. Dan zit er 3 weken verschil in tussen deze 2 ronden, en zijn de jonge duiven bijna bij elkaar voor ons.

Enkel uit speciale koppels worden nog wat late jongen gekweekt in de maand mei. Ook zal ik proberen om wat inteeld te gaan kweken, met onze allerbeste duiven in de zomer. En deze te gaan gebruiken voor de kweek. De oude duiven van 10-11-12-13 jaar blijven niet eeuwig bevruchten of eieren leggen. We hopen dat ze het dit jaar nog doen, ze hebben het anders vorig jaar nog zonder problemen goed gedaan bij Arend Homan.